Wyrzucony przez morze się nie nadaje ze względu na sól i szkodliwe związki które później może wydzielać. A preparacja korzenia. Najpierw suszymy,później gotujemy aż zacznie tonąc i do akwarium.
zaawansowany
Witam chciałbym umieścić korzeń w akwarium ale nie wiem czy są jakieś ograniczenia względem rodzaju drzewa ??
szperacz15b napisał:
Witam chciałbym umieścić korzeń w akwarium ale nie wiem czy są jakieś ograniczenia względem rodzaju drzewa ??
Najlepsze sa z twardych drzew, ktore koniecznie (podkreslam) lezaly w jeziorze lub rzece.
Preparowanie swierzego korzenia (galezi) kompletnie mija sie z celem,gdyz trwa to MIESIACE zanim pozbedziemy sie naturalnych sokow danego drzewa.
Dopeiro taki korzen mozna dalej spreparowac,gotujac go w solance,a nastepnie dalej moczac - pozwala to wyplukac sol, ktora w innym przypadku dostanie sie do akwarium.
Korzenie drzew iglastych NIE NADAJA sie do celow akwarystycznych,a to z tego powodu ze ich soki zywiczne nie sa rozpuszczlne w wodzie i zawieraja szkodliwe substancje - prostym przykladem jest tu bursztyn.
Dodatkowo trzeba miec PEWNOSC ze korzen nie pochodzi ze zbiornikow zanieczyszczonych !
To znalazłem na temat korzeni a z własnego doświadczenia powiem Ci że najlepiej udać się do zoologicznego wybrać sobie ładny korzeń i go przygotowac tak jak napisał Piotrek.
Pzdr.