Nie podobają mi się pokrywy plastikowe, więc postanowiłem zrobić sobie pokrywę z płyty drewnianej.
Na poniższych zdjęciach widać poszczególne części tej pokrywy. Pokrywa nie jest skończona, gdyż jeszcze powinienem okleić brzegi taśmą maskującą, ale z racji tego, że pomyliłem się w obliczeniach i pokrywa jest o 1mm za wąska, nie okleiłem jej wcale. Najprawdopodobniej przerobię ją do mniejszego akwarium. Moje obliczenia wzięły w łeb, bo nie wziąłem pod uwagę tego, że szyby użyte do akwarium są spiłowane na półokrągło a nie na płasko. Teraz wiem, że po zmierzeniu akwarium można śmiało dodać 0,5cm do każdej długości, bo i tak tego luzu nie będzie widać, a pokrywa spełni swoje zadanie. No cóż jestem mądrzejszy o kolejne doświadczenie
Tak wygląda pokrywa, a w zasadzie miała wyglądać, jak jest zamknięta:
Tak po otwarciu wieka:
Wygląd od spodu
Przygotowane otwory na wentylatory
Zbliżenie na siłownik, który ma za zadanie uniemożliwienie samoistnego zamknięcia, a raczej zatrzaśnięcia się wieka, po otwarciu pokrywy.
Jak widać wieko zrobiłem tak, aby nie otwierała się cała góra. Ma to mi umożliwić umieszczenie jednej świetlówki przy końcu pokrywy. Dzięki temu nawet po otwarciu wieka, miałbym jasno w akwarium, gdyż ta świetlówka świeciłaby w tym czasie centralnie w dół.
Wszystko ok tylko czy aby troszke nie za gruba ta decha???
piotro82 napisał:
Wszystko ok tylko czy aby troszke nie za gruba ta decha???
To jest standardowa 18, bo mniejszych w naszym mieście nie uświadczysz. Też myślałem o cieńszej, ale nie ma szans na zdobycie u nas takiej deski.
Będę jeszcze coś kombinował ze spienionego PCV lub z paneli podłogowych
Piotrek napisał:
Myślisz że te płyty nie będą "piły"?
Na to byłem przygotowany i planowałem zrobić tak jak w moim zlewie, który też osadzałem w blacie. Wystarczy wszystkie krawędzie, gdzie widoczne są wióry potraktować silikonem, no i oczywiście miejsca łączenia też powinny być tak potraktowane.
Tak jak pisałem wyżej ta pokrywa pokazana została jako nieskończona, gdyż jest za mała Gdyby była gotowa, to wkleiłbym zdjęcia całkowicie ukończonej.
akwarysta
Witam
I jak już można zobaczyć efekt końcowy?
Chyba na efekt końcowy trzeba będzie sporo poczekać, tym bardziej, że jednak zdecyduję się na zrobienie jej ze spienionego pcv, bo jest duuuuużo lżejsze, ale i niestety sporo droższe.
przygrze napisał:
Chyba na efekt końcowy trzeba będzie sporo poczekać, tym bardziej, że jednak zdecyduję się na zrobienie jej ze spienionego pcv, bo jest duuuuużo lżejsze, ale i niestety sporo droższe.
A myslales o plycie OSB np. 10mm zawze to mniej niz 18 i mozna ja ładnie okleinka potraktowac na koniec
piotro82 napisał:
A myslales o plycie OSB np. 10mm zawze to mniej niz 18 i mozna ja ładnie okleinka potraktowac na koniec
Owszem, początkowo chciałem zrobić z płyty 12mm, ale w naszym mieście takiej nie można nigdzie kupić. Są tylko standardowe 18 i blaty 28mm.
frytas napisał:
castorama zaprasza tam znajdziesz OSB od 10 do 28mm
dokladnie !!! chyba ze chcesz blache alu 2mm moj koles (warptec) ma na sprzedaz bo zostało mu z arkusza po budowie swojej pokrywy
Przygrze bardo ładna pokrywa
Ja polecam zobaczyć te meble do salonu