co do oświetlenia tak mam fabryczne 2x39w obie firmy osram jedna biala druga fioletowa (akwarystyczne) filtr właśnie na niego zbieram fundusze a rośliny poprzesadzam przy następnej podmianie wody dzięki za opinie
frytas co mogę powiedzieć to po pierwsze pozbyłbym się tego tła akwarium najładniej się prezentuje w klimacie natury więc może jakaś kora , lub inwencja w styropianie:) dołożyłbym również jak ktoś już pisał korzonka i to sporego wypełni wnętrze , roślinki ok niech sobie rosną z czasem dojdziesz jak ma baniak wyglądać i gdzie co najlepiej rośnie , ze śwaiatłem ja bym poczekał zbiornik jest świeży więc nie ma potrzeby większego oświetlania jedynie możesz się glona nabawić , kubełek koniecznie bo wewnętrzny przy takim litrażu nie wytworzy odpowiedniej kultury bakteryjnej a to jest niezbędne , troskę również nawozu na początek warto użyznić no i cierpliwości:) pozdrawiam
no i kupiłem takie coś http://www.allegro.pl/item659865540_fil … ratis.html miało być ex 700 ale miałem okazje kupić ten za bardzo dobre pieniądze
więc mam nadzieje że problem filtra mam już z głowy
no i mam zagadkę coś się urodziło ale nie mam pojęcia co
na pawie oko to mi nie wygląda bo w tej chwili młode maja ok 3-4mm a już maja całe czarne ogony
no i co najdziwniejsze żadna dorosła ryba nie jest nimi zainteresowana
ma ktoś jakieś pomysły co to może być??
Na początku prosiłeś o identyfikację, więc proszę bardzo
- Hygrophila Polysperma - tego masz najwięcej
- Alternanthera Rubra - to te czerwone "zwłoki" co widać na pierwszym zdjęciu tuż przed kokosem Roślina stosunkowo trudna w uprawie wymagająca dużej ilości światła i żelaza w wodzie.
- Echinodorus ale jaki trudno określić na podstawie Twoich zdjęć - to to wysokie po prawej stronie przy tylnej ściance obok filtra
- Różdżyca Rutewkowata - po prawej stronie bardziej z przodu, takie coś pierzaste Można ją trzymać na powierzchni wody i wtedy jej korzenie pochłaniają ogromne ilości szkodliwych związków azotowych z wody
- Anubias Barteri var. Nana - takie coś małe zielone o sercowatych listkach ( to dopiero widać na drugim zdjęciu po prawej stronie w dole)
- Egeria Densa (moczarka) widoczna na trzecim zdjęciu po lewej stronie, to to najwyższe,
- Lotos Tygrysi to to z długimi łodygami i dużymi liśćmi obok moczarki i po lewej stronie
Chyba niczego nie pominąłem
frytas napisał:
dzięki
te "zwłoki" odżyły :)natomiast mam mały problem z tym kolo moczarki tym pierzastym
znikło
U mnie pływa po powierzchni i przy każdej podmianie nie wiem co z tym robić, więc po niedzieli możesz mieć znowu, tylko się przypomnij w sobotę, to odłożę dla Ciebie